Jednorazowe naczynia mogą być eko

Moda na rozwiązania ekologiczne dosięga wiele branż. Można dziś zakupić nawet – pozornie zaśmiecające środowisko – jednorazowe naczynia, które ulegają szybkiej biodegradacji. Miski i talerze z trzciny cukrowej, talerzyki z otrąb pszennych lub naczynia jadalne to przykłady ekologicznych zastosowań w zakresie naczyń stołowych.

Impreza w stylu eko

Jednorazowe sztućce i naczynia przydają się najczęściej na mało oficjalnych imprezach: grillach z przyjaciółmi, dziecięcych urodzinach, parties w ogrodzie lub uroczystościach integracyjnych. Mogą być również użyte w celach degustacyjnych i na imprezach firmowych. Kiełbaska czy tort – jednorazowe talerzyki zajmują mniej miejsca, są lekkie i łatwe do posprzątania. Na kinderbalach (a także spotkaniach obfitych w alkohol) uchronią ukochaną zastawę przed potłuczeniem. Ułatwiają również zachowanie higieny, co jest szczególnie ważne w czasach wzmożonej dbałości o bezpieczeństwo zdrowotne. Dzięki talerzom z trzciny cukrowej można zorganizować wspaniałą uroczystość, a przy okazji promować dbanie o środowisko wśród członków rodziny i gości.
Może to być dobra okazja do edukacji najmłodszych, a także tych starszych, którym obojętne są losy planety. Naczynia kompostowalne różnią się wyglądem od tych plastikowych, co może skłonić gości do podjęcia tematu z gospodarzem imprezy. Nawiązuje się baza do proekologicznej rozmowy.

Jednorazowe naczynia mogą być ekoCzy talerze z trzciny cukrowej są funkcjonalne?

Choć może się wydawać, że naczynia ulegające biodegradacji nie są tak samo wygodne w użyciu jak plastikowe czy ceramiczne, talerze z trzciny cukrowej pozytywnie zaskakują użytkowników. Mimo że wykonane są z naturalnych składników, można je wkładać do piekarnika, mikrofalówki, lodówki i zamrażalnika. Wytrzymują dużo więcej niż talerze papierowe lub plastikowe. Mają neutralny zapach i nie chłoną smaków. Oprócz wytrzymałości na temperaturę, charakteryzuje je duża odporność na przenikanie wilgoci i tłuszczu. Są też wystarczająco sztywne i twarde, by umożliwiać wygodne spożywanie poczęstunku. Często są bardzo estetycznie wykonane, dzięki czemu używają ich niektóre bary i restauracje – zamiast klasycznych naczyń.

Wiele wariantów

Wśród talerzy z trzciny cukrowej można znaleźć rozmaite kształty i wielkości. Są to nie tylko standardowe okrągłe talerzyki. Sklepy oferują modne kwadraty i prostokąty, ale również talerze kilkuczęściowe lub w oryginalnych kształtach. Może to być piękna forma liścia lub owalna. Ekologiczne produkty nie oznaczają nudy – wręcz przeciwnie! Są dostępne w coraz ładniejszych wydaniach.