Mimo tego, że coraz więcej osób posiada w swojej kuchni żeliwną patelnię, to wciąż wiele osób nie wie, czym ona tak naprawdę jest. Możemy ją także łatwo zniszczyć, dlatego warto dowiedzieć się czegoś więcej, przed zakupem tego naczynia kuchennego.

Co to jest ?

Patelnia żeliwna jest naczyniem kuchennym, które stosuje się do obróbki termicznej dań jarskich czy potraw mięsnych. W ciągu ostatnich kilku lat można także było zauważyć pojawiające się na rynku żeliwne patelnie przeznaczone do przygotowywania pizzy bądź naleśników. Patelnie żeliwneKorzystanie z takich patelni to nic nowego, żeliwo wykorzystywały jeszcze nasze mamy i babcie. Ogromną zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że żeliwo to materiał, który wytrzymuje bardzo wysokie temperatury, dlatego idealnie nadaje się na ognisko. Takie naczynie możemy także potraktować jako żaroodporne i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Jest ono w stanie wytrzymać temperaturę dochodzącą do 250 stopni Celsjusza. Aktualnie patelnia żeliwna jest wykorzystywana nie tylko w domu, a w sporej części restauracji. Patelnia żeliwna to idealne naczynia do grillowania, gdyż polepsza ona aromat potraw oraz zachowuje wszelkie soki w mięsie. Dzięki temu mięso staje się kruche, a warzywa tworzą jednolitą, jędrną strukturę. Żeliwne patelnie to także świetne naczynia przeznaczone do tworzenia domowych tortilli. Możemy w niej także zaserwować pewne dania. Nikt z gości nie będzie zdziwiony, gdyż jest ona wykorzystywana do takich celów. Jednak każda patelnia jest inna i z dokładną charakterystyką każdej warto zapoznać się na stronie https://www.frankherbert.pl/pol_m_Kuchnia_Patelnie_Patelnie-zeliwne-143.html.

Pierwszy raz z żeliwną patelnią

Przed pierwszym użyciem musimy odpowiednio przygotować patelnią albo straci ona swoje właściwości. Gdy to się stanie, patelnia stanie się bezużyteczna i będziemy musieli ją wyrzucić. Dlatego przed jej pierwszym użyciem należy ją zakonserwować. Aby to uczynić, wystarczy ja umyć z użyciem ciepłej, bieżącej wody. Następnie należy ją dokładnie osuszyć oraz nanieść olej. Takie naczynie należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Po pewnym czasie należy wyjąć patelnie, ostudzić ją oraz usunąć pozostały olej.

Dbanie o patelnię żeliwną

Jeśli chcemy, aby nasza patelnia zawsze była czysta, należy przywyknąć do oliwy z oliwek bądź oleju. Konserwacja takiego naczynia kuchennego polega na jego natłuszczaniu. Jego powierzchnia powinna być pokryta cienką oraz delikatną powłoką z tłuszczu. Jest to najlepszy sposób, aby zapobiec korozji czy innym uszkodzeniom. Żeliwne patelnie odłożone do szafki powinny zostać przykryte miękką ściereczką bądź ręcznikiem papierowym. Takie naczynie nie należy do najtańszych, dlatego warto o nie dbać.