Obowiązkowym elementem każdego ogrodu jest grill. Można z niego korzystać już od wczesnej wiosny aż do jesieni, jeśli tylko pogoda na to pozwala. Grillowanie na świeżym powietrzu jest doskonałym pomysłem na spędzenie ciepłego popołudnia w gronie rodziny i znajomych. Bez wątpienia najpopularniejsze są grille węglowe, które zapewniają niepowtarzalny zapach oraz smak grillowanych potraw.

Zalety grilli węglowych

Grille węglowe doskonale imitują prawdziwe ognisko, dlatego pozwalają wprowadzić przytulną atmosferę do ogrodu. Niewątpliwą ich zaletą jest także niska cena oraz dostępność, ponieważ podstawowe wersje grilla na węgiel można znaleźć praktycznie w każdym markecie. Jest bardzo wygodny w obsłudze, ponieważ można go rozstawić w dowolnym miejscu, dzięki temu, że nie potrzebuje podłączenia do instalacji elektrycznej lub gazowej. Grille węglowe wymagają jedynie zakupu dobrej jakości węgla oraz rozpałki. Trzeba pamiętać jednak, że według przepisów stosowanie tego rodzaju grillów jest zakazane na balkonach oraz tarasach w blokach. Dlatego jest to idealne urządzenie jedynie do domów z ogrodem lub do grillowania na świeżym powietrzu np. podczas wypoczynku nad wodą.

Jaki grill węglowy wybrać?Na co zwrócić uwagę wybierając grille węglowe do swojego ogrodu?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli grilli węglowych, dlatego zastanawiając się nad jego zakupem warto wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę. Powinien on przede wszystkim posiadać stabilne nóżki, dzięki którym grill się nie przewróci. Bardzo ważna jest także wielkość paleniska oraz rusztu, która musi być dopasowana do ilości produktów, które będą na nim przygotowywane. Warto postawić na model posiadający pokrywę z możliwością regulacji dopływu powietrza, co pozwoli kontrolować wielkość płomieni. Bardzo ważną częścią grilli węglowych jest dodatkowy pojemnik na popiół. Dzięki niemu możliwe jest usuwanie nadmiaru popiołu nawet podczas smażenia bez konieczności wygaszania ognia. Niektóre z nowoczesnych modeli posiadają także możliwość kontrolowania temperatury. Dzięki temu można na nim przygotowywać produkty, które wymagają specjalnych warunków grillowania, takie jak steki czy delikatne warzywa. Bardzo istotne jest także to, aby ruszt wykonany był z antykorozyjnego i trwałego materiału, który będzie bezpieczny dla żywności, a jednocześnie trwały i odporny na działanie wilgoci i innych niekorzystnych warunków atmosferycznych.
Grille węglowe są najpopularniejszym rodzajem urządzeń do grillowania. Potrawy przygotowywane na nich mają niepowtarzalny smak oraz aromat.