Do przygotowania typowych dań obiadowych zwykle wystarczy najprostszy garnek i patelnia, ale w niektórych przypadkach, pomocne mogą być również naczynia żaroodporne.

Tego typu naczynia będą niezastąpione w przypadku potraw zapiekanych w piekarniku – niezależnie od tego, czy jest to piekarnik elektryczny, czy gazowy. Ich rozmiary, zróżnicowany kształt oraz wysoka wytrzymałość na wysokie temperatury sprawia, że do potraw wymagających pieczenia nadają się wręcz idealnie. Dodatkową zaletą naczyń żaroodpornych jest ich wygląd – potrawa przygotowana w takim naczyniu może być w nim podana na stół, co w przypadku tradycyjnych garnków wydaje się totalną herezją – oraz kształt – mogą być prostokątne, owalne bądź okrągłe, dobierane zależnie od potrzeb i rodzaju serwowanych dań. Naczynia żaroodporne wykorzystuje się m.in. do przygotowywania różnego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych i mięsnych typu lasania. Można je również wykorzystywać do podgrzewania innego typu potraw, na przykład gołąbków, czy wcześniej podsmażonych na patelni mięs lub ryb.