Długoterminowe przetrzymywanie żywności możliwe jest dzięki zamrażarkom. W naszych domach są one najczęściej połączone z lodówką. Jednak branże zajmujące się sprzedażą pożywienia, takie jak np. sklepy spożywcze, hipermarkety, ale również restauracje itp. muszą posiadać jakościowy oraz porządny sprzęt. Zamrażarki skrzyniowe do nich należą. Przed jej zakupem musimy dobrze zastanowić się nad tym, czego tak naprawdę potrzebujemy.

Zamrażarki różnią się między sobą wielkością, ceną, ilością zużycia energii, mocą oraz pojemnością i co ważne – jakością. Podczas wyboru musimy zwrócić uwagę nie tylko na model zamrażarki skrzyniowej lub innej, ale również na jej wydajność. Niekiedy tańsze zamrażarki pochłaniają więcej energii, dlatego warto wydać nieco więcej pieniędzy oraz zdecydować się na zakup bardziej oszczędnej zamrażarki. W tym pomóc nam mogą sprawdzone już marki. Posiadają one długą tradycję, wiele interesujących nowości technologicznych oraz całą masę opinii zadowolonych klientów.

Krok do oszczędności

Najczęściej to mniejsze zamrażarki skrzyniowe mogą nam zapewnić najwyższą ekonomiczność eksploatacji. Ważne jest jednak to, by w stu procentach wykorzystywać takie zamrażarki. Gdy nie będą one wypełnione po brzegi towarem, to nie będą też wykorzystywane należycie i cały zakup oraz wydatek niemałych pieniędzy pójdzie na marne. Optymalna wielkość zamrażarki to czterdzieści litrów na jedną osobę, jednak w niektórych przypadkach może to wynosić więcej.

zamrażarki skrzyniowe

Ustawienie

Zamrażarki skrzyniowe nie powinny znajdować się w pobliżu urządzeń typu piekarnik oraz innych źródeł ciepła, ani też w pomieszczeniu, gdzie panuje wyższa temperatura. Ważne do zapamiętania – im niższa jest temperatura pokojowa, tym zamrażarka zużywa mniej energii. To klasa klimatyczna określa najlepszą temperaturę zewnętrzną zamrażarki. By nie słuchać jej odgłosów, gdy np. umieszczamy taką zamrażarkę w domu, warto postawić ją na korytarzy, czy w holu, czyli w miejscu, w którym nie spędzamy zbyt wiele czasu.