Miłośnicy aromatycznej, intensywnej kawy dzielą się na zwolenników serwowania jej w kubkach i tych, którzy pijają ją wyłącznie w filiżankach, na przykład w niezwykle dekoracyjnych filiżankach Villeroy & Boch. Jeśli zastanawiasz się, w jakim rodzaju naczynia powinno podawać się kawę, poniżej znajdziesz argumenty zarówno zwolenników kubków, jak i tych osób, które cenią sobie elegancję i delikatność klasycznej, porcelanowej filiżanki.

Kiedy kubek?

Największą przewagą kubka nad porcelanową filiżanką jest jego pojemność. Większość dostępnych na rynku kubków mieści w sobie około 200ml płynu. W związku z tym, do kubka możemy nalać znacznie więcej kawy niż do niewielkiej, porcelanowej filiżanki. Kubki są również nieco bardziej wygodne w użytkowaniu, mają grubsze ścianki, co ułatwia picie gorących napojów. Ich minusem w stosunku do filiżanek, zwłaszcza jeśli są to filiżanki porcelanowe, bogato zdobione, takie jak filiżanki Villeroy & Boch, jest mniej reprezentacyjny charakter. W kubkach kawę/herbatę pijemy zatem w mniej zobowiązujących sytuacjach, gdy jesteśmy w pracy lub gdy relaksujemy się przed telewizorem. Poza tym w kubkach pija się zwykle kawy klasyczne, rozpuszczalne lub czarne, przygotowane w ekspresie. Gdy marzysz o wyrazistym, mocnym espresso, do jego zaserwowania potrzebna będzie zgrabna filiżanka.

Kiedy filiżanka?

Filiżanki będą niezastąpionym elementem zastawy stołowej podczas różnego rodzaju oficjalnych, uroczystych spotkań towarzyskich, kolacji, imprez jubileuszowych czy świąt. Wybierając oryginalne filiżanki Villeroy & Boch, z łatwością dopasujesz je do stylu pozostałych elementów domowej zastawy stołowej, co w jeszcze większym stopniu podkreśli wyrafinowany charakter tego typu uroczystości. Filiżanki Villeroy & Boch, a także wiele innych, bogato zdobionych filiżanek porcelanowych, charakteryzuje się znacznie większym poziomem dekoracyjności od typowych kubków, co jest zresztą jednym z największych ich atutów. Minusem filiżanki jest jej mniejsza pojemność i cieńsze ścianki, przez co nalany do niej gorący napój – kawa lub herbata, znacznie szybciej stygnie.